Side Infrastructuur

Side is een badplaats aan de zuidkust van Turkije, nabij de stad Manavgat, op 75 km van Antalya. De oude naam van deze haven betekent "granaatappel". Natuurlijke geografie maakte het de belangrijkste plaats in Pamfylië van de Middellandse Zee naar de berg Taurus. Side biedt u een mix van prachtige stranden en een rijk cultureel erfgoed en wordt wel het Saint Tropez van de Turkse Rivièra genoemd.

Side biedt niet alleen zon, zee, strand en vermaak; het is een waar openluchtmuseum. Bij het naderen van Side zie je al meteen het Romeinse theater. Niet in dezelfde goede staat als dat van Aspendos, maar niet minder imponerend. In de 4de eeuw werd de achterkant van dit theater onderdeel van de stadsmuur.

 

De oude stad is gelegen op een schiereiland met als blikvanger het bijna tweeduizend oude theater en de Apollo-tempel. Vandaag de dag is het een mooie vakantiestad, die met zijn ruïnes, grote stranden, shoppingcentrum (vooral voor goud en lederwaren) en diverse toeristische voorzieningen veel bezoekers aantrekt. Talloze cafés en restaurants kijken uit op de zee en de smalle straten barsten van typische Turkse ambachtswinkeltjes. Het prachtige theater in het oude stadsgedeelte met zijn zuilengalerij is het oudste van de streek. Andere monumenten die zeker de moeite lonen zijn de agora, de tempel van Apollo aan de kust, een fontein en een acropolis. De grote Romeinse baden zijn omgebouwd tot musea waar van de mooiste archeologische collecties te bezichtigen zijn.

Ten oosten van Side liggen de door dennenwouden omgeven badplaatsen Sorgun, Titreyengöl (schittering in de zee) en Kizilagac die hun reputatie te danken hebben aan de stranden, de ontspannen sfeer, en de talloze hotels en activiteiten. Ten westen van Side liggen de plaatsen Kumköy en Colakli die grenzen aan antieke sites. Vijftien kilometer ten noorden van Side kunt u door de wouden heen een bergtocht maken en de antieke stad Bucaksihlar (het Panifylische Seleucië) bezoeken. De ruïnes van deze stad zijn nog in zeer goede staat. U vindt er onder meer een agora, een bad, een theater, een mausoleum en een kerk.

 

Twaalf kilometer ten zuidoosten van Aydinkent (Ibradi) en 55 km ten noorden van Manavgat doorkruist u het dorpje Ürünlü en komt u in het Nationaal Park van de Altinbesikgrot. De grot bevindt zich in de rotsen aan de oostelijke oever van de Manavgatrivier. Vanuit de meren, de prachtige rotsformaties en diverse stromen en beken vloeit water naar de Manavgatrivier.

De Manavgat-watervallen mogen dan niet zo hoog zijn, toch gaan de witachtige schuimkoppen wild tekeer gaan tegen de rotsen. Dichtbij de watervallen kunt u na een lange dag even uitrusten in een van de schaduwrijke theehuizen of restaurants. U kunt de omgeving van de Manavgatrivier ook per boot  verkennen.

 The Green Canyon is een groot stuwmeer gelegen tussen de bergen vlakbij Manavgat en heeft zijn naam te danken aan de natuurlijke rots omgeving en het mooie groene water. The Green Canyon ligt ongeveer 18 km stroomopwaarts de Manavgat rivier op vanaf het centrum van Manavgat en ongeveer 90km ten oosten van stad van Antalya. Dit stuwmeer is ontstaan door een grote kunstmatige boogdam. Vanuit veel omliggende plaatsen worden er dagelijks boottochten georganiseerd. Deze boottocht is zeker de moeite waard en levert altijd erg mooie foto’s op en een fantastische dag om nooit te vergeten. Je zult namelijk met rustgevende muziek op een stil bootje heerlijk wegdromen tijdens de rustige vaart door de prachtige omgeving. Er is ook een mogelijkheid om te zwemmen in dit zoete water dat een lekker temperatuurtje heeft in de zomermaanden.


Positive SSL