Istanbul Infrastructuur

 

Istanbul is een van de grootste steden in Turkije en Europa en was de hoofdstad van verschillende rijken in de geschiedenis.

Met ongeveer 11 miljoen mensen, staat de stad  op de zesde tot 's werelds meest drukke steden. Ten aanzien van de jaarlijkse productie, Istanbul rangschikt vierendertigste wereldwijd met 133 miljoen dollar en is daarmee de financiële en culturele centrum van Turkije. Istanbul is een unieke stad met twee metropolen, zowel in Azië en Europa.

Istanbul is een populaire toeristische stad met tal van monumenten en natuurlijk de rivier Bosporus.Het grootste aandeel onder toeristen behoort tot de Duitsers, gevolgd door de Russen, Amerikanen, Italianen en Fransen. In 2011 net iets minder toeristen dan 9 miljoen  een bezoek aan de stad.

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Weerbericht

De stad Istanbul heeft een gematigd klimaat vanwege de ligging tussen de Zwarte Zee en de Middellandse Zee.

 

Toeristische Plaatsen

Stadsmuren, Dolmabahçe Paleis, de Gouden Hoorn, Beylerbeyi Paleis, het Topkapi Paleis, Yildiz-paleis, Çırağan Palace, Galata toren, het Taksim-plein, Sultanahmet plein, Beyazit-plein, Kapalıçarşı van Grand Bazar.


 HAGIA SOPHIA

 

 

De Hagia Sophia is één van de bekendste moskeeën ter wereld, gelegen in Istanbul. Ruim 20.000 bouwvakkers en duizend kunstenaars werkten zes jaar aan deze kolossale kerk.  Vanaf 537 was de Aya Sofia negen eeuwen lang een kerk, totdat de moslims er vier minaretten bovenop bouwden – waarvan er maar twee gelijk zijn – en de christelijke mozaïeken enthousiast verstopten achter dikke lagen pleisterwerk. 

 De christenen en de moslims streden om de Aya Sofia tot 1934, toen de staat ingreep en het van gebedshuis tot museum omdoopte. In augustus 2009 werd een historische ontdekking gedaan: één van de zes engelmozaïeken, meer dan 160 jaar verbogen achter dikke lagen pleister, kwam aan het licht. Het kunstwerk uit de 14e eeuw was het laatst gezien door de Zwitserse architect Gaspare Fossati die tussen 1847 en 1849 in opdracht van de Sultan de kalklagen aanbracht. Na de verovering van Constantinopel door het Ottomaanse Rijk onder Mehmet II in 1453 werd de Hagia Sophia een moskee en ging het Aya Sofya heten. De Hagia Sophia is de basis geweest voor alle moskeeën die na de verovering van Constantinopel werden gebouwd in het Ottomaanse Rijk. De Hagia Sophia of Aya Sofya is een voormalige kathedraal en moskee in de Turkse stad Istanbul. Tegenwoordig is het een museum. De Hagia Sophia bevindt zich in het oude (Europese) stadscentrum, vlakbij de Sultan Ahmet moskee, de Hippodroom en het Sarnici-waterreservoir.


DOLMABAHCE PALEIS

Het Dolmabahçe Sarayı ligt aan het westelijke, Europese gedeelte van Istanbul. In de tijd van het Ottomaanse Rijk diende het van 1856 tot 1923 als administratief centrum.

Dolmabahçe was oorspronkelijk een baai in de Bosporus. In de 18e eeuw werd deze gedempt door de Ottomaanse Sultans, waarna hier een prachtige volle tuin werd aangelegd. Daar is ook de naam Dolmabahçe van afgeleid, dolma betekent vullen en bahçe tuin. Op deze plaats werden tijdens de 18e en 19e eeuw meerdere zomerpaleizen gebouwd. Het huidige paleis is gebouwd in 1856, tijdens de regeringstijd van Sultan Abdülmecid I, op de plek waar vóór de bouw het paleis van Beşiktaş stond. Het Dolmabahçe-paleis is ontworpen door architect Garabet Balyan en zijn zoon Nigoğayos Balyan uit Armenië. Het paleis is elke dag open van 09.00 uur tot 15.00 uur behalve op maandag en donderdag is het gesloten.


OVERDEKTE GROTE BAZAAR

 
Eén van de grootste overdekte markten ter wereld. Voor velen het hoogtepunt van een trip naar Istanbul. Je vindt er juwelen, kruiden, tapijten, kleding van nepmerken, kortom, alles wat je op een markt verwacht. In totaal zijn er meer dan vierduizend winkels. Dagelijks komen er tussen de 250.000 en 400.000 mensen op af. Ook een goede spot op een waterpijp te roken. De Grand Bazaar vind je in de wijk Sultanahmet.

In de Grand Bazaar zijn meer dan 4.000 winkeltjes in honderden kleine weggetjes, dus verdwalen is bijna onvermijdelijk. Lantarens fonkelen je tegemoet, tapijten worden in alle talen aangeboden en ook sieraden, theeglazen en kledingstukken zijn hier in overvloed. Bereid je voor op opdringerige koopmannen dat hoort er hier net zo bij als afdingen. Kijken-kijken-niet-kopen mag natuurlijk ook. 

 


 KIZ KULESI ISTANBUL

 

 

Kız Kulesi, Leandertoren (in de tijd van het Byzantijnse rijk) of de Meisjestoren is een toren op een klein eilandje in de Bosporus. De Kız Kulesi is duidelijk zichtbaar vanuit verschillende wijken in Istanbul en is een bekende bezienswaardigheid. Of de legendes waar zijn of niet, tegenwoordig bevindt zich in de toren een restaurant en café met de toepasselijk naam Kiz Kulesi Restaurant.

 

 

 

 

  

Er zijn verschillende legendes over de meisjestoren. Volgens de meest populaire legende zou de toren gebouwd zijn door een Ottomaanse sultan, die zijn dochter in de toren liet opsluiten omdat er door een orakel voorspeld was dat zij zou sterven op haar 18e verjaardag door een slangenbeet. Toch overleed de prinses zoals voorspeld door de beet van een giftige slang die zich had verstopt in een mand fruit die de sultan naar haar dochter had gestuurd. 

 

 

 


 

Restaurants & Cafés

Istanbul heeft een enorme verscheidenheid aan verschillende en uitstekende gerechten. De stad van de meest beroemde pubs, bars en restaurants bevinden zich rond de Istiklal Avenue.

Istiklal Avenue (Taksim) is de hot spot van de Europese kant van Istanbul. Het is de plek waar jong en oud bij elkaar komen, waar men restaurants en bars kan vinden.

Istanbul biedt een groot aantal bekende en zeer heerlijke visrestaurants. De meest populaire zijn te vinden langs de rivier de Bosporus en aan de zuidkant van de Zee Marmara.


Activiteiten / Entertainment

Istanbul wordt van dag tot dag een belangrijke culturele stad. En is geselecteerd als de Culturele Hoofdstad van Europa in 2010. De stad regio is ook bekend als "historische schiereiland" het heeft tal van theaters, bioscopen, galeries en musea.


Positive SSL