Antalya Infrastructuur

Antalya ligt aan de voet van het Taurusgebergte. Er komen in de zomer veel toeristen, want niet ver van de stad liggen mooie zandstranden. De zon schijnt 300 dagen in een jaar. Daar zijn dan ook de meeste hotels en resorts. Antalya ligt niet ver van de steden Denizli, Burdur, Isparta en Konya, die allemaal meer landinwaarts liggen. De stad werd in de tweede eeuw gesticht door koning Attalos II, die er zijn naam aan gaf (Attaleia). Antalya is een belangrijke vakantiebestemming voor toeristen die Turkije bezoeken.

In het historische centrum zijn er verschillende moskeeën en pleinen te bezoeken. Er is ook een lange, niet autovrije, winkelstraat met vestigingen van verschillende ketens, maar ook lokale handelaars. Opvallend is dat deze tot in de late avond open blijven. De stad is gelegen aan de Turkse Rivièra, hoewel de kust zelf op een aantal kilometer van het centrum ligt. Antalya staat bekend om haar Konyaalti beach (strand met kiezelstenen) en Lara beach (zandstrand).


Oude centrum

Het oude centrum en het havengebied zijn prachtig gerestaureerd. Je kunt er uren ronddwalen in nauwe straatjes met houten huizen, winkeltjes, markten, thee- en koffiehuizen en restaurants. Het is een vreemde gewaarwording om in deze historische omgeving ook hypermoderne nachtclubs en discotheken te vinden. In de Antalya Bazaar wordt uiteraard van alles verkocht, maar vooral liefhebbers van mooie sieraden kunnen hier hun slag slaan. De oostelijke poort in de stadsmuur werd in de 2de eeuw verfraaid met drie triomfbogen. Dat werd gedaan voor het bezoek van de Romeinse keizer Hadrianus aan Antalya. Deze Hadrianuspoort was vroeger met wit marmer bekleed, maar daar is vrijwel niets van over. Heb je genoeg van de drukte of moet je bijkomen van een lange nacht in het uitgaansleven, ga dan naar een van de parken. Antalya staat bekend om zijn fraai aangelegde stadsparken, vaak met een mooi uitzicht op het Taurusgebergte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omgeving

In de regio van Antalya bevinden zich onder andere de steden Alanya, Kemer, Side en Belek. Deze regio is rijk aan archeologische sites zoals Sagalassos, maar is ook mooi wat de natuur betreft. In de nabije omgeving ligt de plaats Myra (tegenwoordig Demre), waar Sint Nicolaas bisschop was. Perge ligt 15 km. ten oosten van Antalya en bezit Griekse ruïnes uit de tijd na de Trojaanse oorlog. In zijn tijd was de apostel Paulus vanaf hier te voet op weg naar de Cestrus-berg. Antalya is eenvoudig te bereiken door zijn haven en het vliegveld aan de rand van de stad. In de stad rijden taxi’s en is er een tramlijn.

 

 Aspendos 

Niet ver van Antalya liggen de ruïnes van Aspendos. De trekpleister daar is een groot Romeins theater dat bijzonder goed bewaard is gebleven. Van oorsprong was het overigens een Grieks theater, maar in de 2e eeuw drukten de Romeinen er hun stempel op. Het bood plaats aan 15.000 toeschouwers en wordt nog steeds gebruikt voor culturele evenementen. Ieder najaar vindt in Antalya een groot kunst- en filmfestival plaats: Altin Portakal (“Gouden Sinaasappel”). 

 

Golftoerisme 

Antalya is de laatste tijd ook zeer populair bij golfliefhebbers. De badplaats Belek, op ca. 35 km afstand van Antalya, beschikt over golfbanen van topkwaliteit in een zeer bijzonder landschap met pijnbomen en eucalyptusbomen. Belek heeft 9 golfbanen. Door de zachte winter is het mogelijk om 12 maanden per jaar te golfen.


Positive SSL